Antarctica - 13 tot 27 januari 2010

Waarom naar Antarctica?

dag1Deze reis naar Antarctica was mijn droomreis sinds ik een tiener was. Ooit zou ik die doen en die ‘ooit’ was nu.
Het werd dan ook een prachtreis, constant zat ik te denken: ik droom, maak me aub niet wakker en nu ik terug ben lijkt het wel een droom die ik heb meegemaakt.

Wat is Antarctica?

Wel dat is heél simpel uitgelegd. Antarctica is één gigantische brok ijs met daar omheen enorm veel leven. Door die blok ijs steken de Transantarctic Mountains, dat is een breuk die dwars door Antarctica loopt van de Weddell zee tot de Ross zee.
Voor de kust van dit continent zijn er tal van eilanden. Het is vooral op de rotsen en sneeuwvrije plaatsen van deze eilanden dat er in de zomer (onze winter) een massa leven te vinden is. Vogels (inclusief pinguïns) komen er dan massaal broeden en dat brengt natuurlijk ook hun vijanden naar deze contreien. Langs de andere kant is er een explosie van kril in de wateren rond Antarctica en ook dat lokt een massa zeedieren (zoals allerlei walvissen) naar deze wateren.

Geschiedenis

Antarctica is lang een nobele onbekende geweest en is dat nu nog steeds. Wie weet bv. dat Antarctica (14 miljoen km²) in oppervlakte groter is dan Europa (10,4 miljoen km²)?
Er waren vermoedens over dit continent en het verscheen in de 16e eeuw al op kaarten, maar toch werd het pas in 1820 echt ontdekt door 3 verschillende expedities. Nl. de Rus Fabian von Bellingshausen, de Brit Edward Bransfield en de Amerikaan Nathaniel Palmer.
Daarna ging de Engelsman James Clark Ross (zonder succes) op zoek naar de geografische zuidpool. Na hem mislukte ook de Fransman Jules Dumont d'Urville en onze Belg Adrien de Gerlache in deze opdracht, maar de Gerlache raakte met zijn schip de 'Belgica' ingevroren en moest zo noodgedwongen als eerste overwinteren in Antarctica (1898-1899). O.a. de namen 'Anvers Island', 'Brabant Island', 'Ghent Island' en de 'Gerlache Street' kregen toen hun naam.
In 1911 bereikte de Noor Roald Amundsen als eerste de Zuidpool, iets wat de Brit Robert Scott hem een beetje later nadeed, maar op de terugreis kwamen alle leden van deze expeditie om het leven.
In 1957 vertrok uit de Antwerpse haven van Antwerpen een expeditie met als opdracht het eerste Belgische wetenschappelijke station, de ‘Koning-Boudewijnbasis’ te bouwen. Deze bleef in gebruik tot 1961. Onder druk van Gaston de Gerlache (zoon van Adrien de Gerlache) kwam er in 1964 een paar honderd meter verder een nieuwe basis die tot 1967 gebruikt werd.
Daarna bleef het stil rond de Belgische aanwezigheid tot 2007. Dan begon de bouw van Prinses Elisabethbasis die is sinds 2009 officieel in gebruik is.

Naar boven